O IMENU SITULA

Vsakdanjik Mosta na Soči, nekdanje Svete Lucije, se je skozi zgodovino včasih bolj drugič spet manj tesno prepletal z arheološkim utripom. Ta lepi kraj, kjer se Idrijca zlije v Sočo, so obiskali mnogi ugledni raziskovalci njegove preteklosti.

Most na Soči je bilo eno največjih naselij v železni dobi (8. - 4. stol. pr. n. št.). Arheološkim najdbam, tem pomenljivim ostankom človekovega bivanja v pradavnini, v svetu spoštljivo pravijo svetolucijska kultura.

Najpomembnejše najdbe iz tega obdobja so situle. Te posode so takrat uporabljali pri obredih, ob smrti pa so služile kot žare.

Predstavljajmo si bronasto situlo, ki se je tedaj svetila, kot bi bila iz zlata; okrog nje je že zbrana množica železnodobnih Posočanov, godci igrajo, vsi skupaj pa čakajo na prihod domačega svečenika, ki je imel pri teh stvareh glavno besedo. Svečenik vzvišeno prihaja, iz njegovih ust je slišati mrmranje nerazumljivih besed. Tišina. Pristopi k situli, belo zavita mladenka mu poda bronasto zajemalko. Potopi jo v za to priložnost napravljen tekoči zvarek in naredi prvi požirek…
 


Most na Soči 77
5216 Most na Soči
Tel: 05 388 74 91
GSM: 041 543 268

info@apartmasitula.si

Kolofon | Oblikovanje spletne strani www.krumberger.si